Vaste mindset passievruchtentaart
Vandaag post ik een recept voor mensen met een "vaste" mindset. Mensen die denken in termen als "ik kan dit" of "ik kan het niet". In plaats van termen als "ik kan het leren", wat een groeimindset zou betekenen. Bij een vaste mindset komen allerlei negatieve gevolgen voor onder andere het aangaan van uitdagingen, omgaan met kritiek en je bereidheid iets te leren.
Om een vaste mindset om te buigen naar een groeimindset kan je allereerst bij jezelf opsporen wat je graag nog zou willen doen, maar waarvan je het idee hebt het niet te kunnen en daardoor niet te proberen. Buig de gedachte "ik kan dit niet" om naar "ik kan het nóg niet". Dit impliceert dat je alles kan leren, heerlijk toch!
Ik heb daarom gekozen voor een technisch wat moeilijker recept, alles kan je tenslotte leren!
Ingrediënten:
250 gram bloem
2 eetlepels poedersuiker
theelepel vanillesuiker
170 gram koude boter, in stukjes
1 eidooier
snuf zout
200 gram suiker
2 eetlepels bloem
400 milliliter karnemelk
3 hele eieren
50 gram boter op kamertemperatuur
4 passievruchten
110 gram fijne kristalsuiker
(een pak rijst als steunvulling)
Bereiding:
Meng (van het bovenste rijtje ingrediënten) de bloem, poedersuiker, vanillesuiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en meng het met je handen tot een fijnkruimelig deeg. Doe de eierdooier en een eetlepel koud water erbij en meng verder tot een zachte bal. Leg de bal in plastic folie voor een half uurtje in de koelkast.
Check in de tussentijd je gedachtes over het proces! Zit je in de vaste mindset, of in een groeimindset?
Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de bal deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 centimeter doorsnede. Bekleed een ingevette taartvorm met de deeglap en zet dit ook weer voor ongeveer een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed het deeg met bakpapier en doe er een steunvulling op van rauwe rijst.
Bak de bodem "blind" 10 minuten. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog ongeveer 5 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Laat wat afkoelen.
Klop vervolgens in een kom de suiker, bloem, karnemelk, eieren en de zachte boter door elkaar. Giet dit in de afgekoelde taartbodem en bak het geheel in 45 minuten (op 180 graden) gaar.
Verwarm intussen 110 gram suiker met 125 milliliter water in een steelpan op laag vuur al roerend tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog en laat de siroop in 5 minuten inkoken. Haal ondertussen het pulp en de pitjes uit de passievruchten. Roer dit door de saus. Giet de saus over de taart als deze uit de oven komt en eet het warm op!
Smakelijk!
Ik ben benieuwd of het is gelukt! Hier vond zelfs onze poes het lekker ;-)!