Ontevreden pindakaaskoekjes
Ontevreden, niet gelukkig. Dit zijn woorden, zinnen die ik vaak hoor in de praktijk, maar ook in het alledaagse leven. Mensen geven aan alles te hebben; een mooie vriend(in), leuke baan, fijn huis, maar toch voelen ze zich ontevreden of ongelukkig. Niet op een depressieve manier, maar eerder "leeg".
Dit veelgehoorde "probleem" ben ik vaker tegengekomen als psycholoog. Hoewel het eigenlijk geen echt psychologisch probleem is. In mijn optiek is het eerder een cultureel probleem, iets dat is ontstaan in onze huidige maatschappij. Mensen zijn verleerd, of hebben niet van hun ouders meegekregen hoe ze moeten "varen op hun eigen kompas". Het zit zo verankerd in onze cultuur om te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen of de maatschappij dat de meesten niet eens doorhebben dat ze dit aan het doen zijn. Desondanks knaagt er een gevoel.
Ik denk dat het in onze westerse cultuur belangrijk is dat we (weer) leren te luisteren naar ons gevoel. Leren varen op je eigen kompas; wat wil jij, in plaats van wat is de verwachting van een ander? Reguliere gesprekstherapie bij een psycholoog schiet hierbij vaak tekort. Ik raad zaken als meditatie en yoga aan. Maar ook meer "aardse" activiteiten als bakken, koken, tuinieren etc.
Ik heb dit keer metaforisch gekozen voor dit recept. Ik ben hier namelijk niet tevreden over :-). De smaak van pindakaas in een koekje staat me niet zo aan en ook de chocolade rand kan beter. Graag wil ik het recept toch publiceren, want wat voor mij niet lekker is, kan dat uiteraard voor een ander wel zijn! En dit inzicht kan óók helpen wanneer je je vast voelt zitten aan de verwachtingen van anderen/ de maatschappij. Zolang je dit doet, doe je het nooit goed, want iedereen wil/ verwacht iets anders. Leer te leven vanuit wat jij wil.
Ingrediënten:
200 gram pindakaas
150 gram suiker
75 gram bloem
1 ei
50 gram (pure) chocolade
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Mix met een mixer de pindakaas, suiker, bloem en het ei door elkaar. Doe dit voor ongeveer 2 minuten. Hierna draai je balletjes van het formaat van een kleine walnoot ervan en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze met je vingers voorzichtig een beetje plat. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven.
Ondertussen zet je een pannetje met water op het vuur. Het water breng je net niet aan de kook. Zet een schaaltje op het pannetje. Hierin doe je de chocolade stukjes. Hierdoor gaan ze langzaamaan smelten. Dit heet au bain-marie.
Wanneer de oven klaar is, laat je de koekjes op een rooster afkoelen. Hierna kan je ze in de chocola dopen. Leg ze op een bord om de chocola af te laten koelen.
Eet smakelijk (hopelijk ;-)!