Depressie appeltaart
Nu de dagen weer korter beginnen te worden en de herfst voor de deur staat, heb ik een recept bedacht passend voor mensen met depressieve klachten (somberheid, lusteloosheid, moedeloos). Deze klachten komen voor in alle seizoenen, maar met name in de beginnende herfst en winter kunnen mensen hier meer last van krijgen.
Dit recept is op meerdere manieren geschikt voor mensen met depressieve klachten. Enerzijds zitten er verschillende ingrediënten in waarvoor je inkopen kan doen op verschillende plekken. Het is belangrijk de deur uit te gaan wanneer je somber en lusteloos bent. Sommige ingrediënten haal je gewoon bij de supermarkt, voor lekkere appels kan je bijvoorbeeld naar een boer in de buurt gaan. Daarnaast is het belangrijk jezelf te verwennen wanneer je somber bent, dat kan heel goed met dit heerlijke recept!
Ingrediënten:
citroensap
125 gram gedroogde abrikoos
90 gram geleisuiker
50 gram kristalsuiker
300 gram bloem
10 gram bakpoeder
200 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
mespunt zout
100 gram amandelspijs
1500 gram appels
1 theelepel kaneel
Bereiden:
Doe de gedroogde abrikozen in een pannetje met 125 milliliter water. Laat dit een uur staan.
Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de bloem, bakpoeder, boter, basterdsuiker, ei en zout in een kom en kneed tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit op je keukenblad met hierop wat bloem (dan plakt het niet zo). Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met het deeg. Laat het rusten in de koelkast tot je het weer nodig hebt.
Schil en snijdt je appels in blokjes. De grootte kan je zelf bepalen, net wat jij lekker vindt. Meng de appelstukjes met de kaneel.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Haal de bakvorm uit je koelkast en smeer de amandelspijs uit op de bodem van het deeg (als de spijs te hard is, kan je het losser maken met een vork met een half geklopt eitje erdoor). Leg je appels hierop en zorg dat het midden wat hoger is dan de zijkanten. Bak nu je taart 60 minuten in de voorverwarmde oven.
In de tussentijd heb je het verdiend om even tot rust te komen en niks te doen. Het is misschien verleidelijk om terug je bed in te duiken, maar dit kun je beter niet doen. Als je toch moe bent, kan je wel met een dekentje even rusten op de bank. Laat de gordijnen open en de lampen aan.
Als de oven klaar is, laat je de taart in de oven afkoelen voor 30 minuten. Pak ondertussen de abrikozen in het pannetje er weer bij. Voeg de geleisuiker, kristalsuiker en een eetlepel citroensap toe en breng dit aan de kook voor 2 minuten. Pureer het mengsel tot een moes. Haal de taart uit de oven en bestrijk deze als laatste met de abrikozenmoes.
Nu is de taart klaar om op te eten! Lekker met een kop yogi-tea ("heartwarming" of "bright mood" raad ik aan) erbij.
Laat je me weten hoe je het vond?