Chagrijnig pruimentaart

20-08-2020

Met name vrouwen zullen dit herkennen; soms voel je je een regelrechte zuurpruim. Ondanks dat het geen diagnose is binnen de psychologie, is er wel degelijk een naam voor. Pre-menstrueel syndroom (PMS). Het hangt samen met de periode voordat je ongesteld wordt. 

Om hiermee om te gaan, kan je wel wat afleiding en liefde voor jezelf gebruiken. Daarom raad ik een heerlijke (zuur)pruimentaart aan die ook nog eens heel makkelijk te bereiden is. Let op! Pruimen zijn een typisch seizoensproduct. Ik zou deze taart dan ook alleen maken wanneer ze vers in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Ingedriƫnten:

500 gram verse pruimen

250 gram tarwebloem

75 gram rietsuiker

3 eieren

125 gram koude ongezouten roomboter

1 limoen

150 gram amandelspijs

200 gram mascarpone

snuf zout

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 180 graden. Meng bloem, 50 gram van je rietsuiker, zout en 1 ei in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en kneed (snel) door het mengsel. Maak een bol die je verpakt in vershoudfolie en 15 minuten in de koelkast laat rusten.

Ondertussen boem je de limoen schoon en rasp je de groene schil. 1 helft pers je uit. Prak de spijs met 1 ei fijn in een kom. Voeg het limoensap en limoenrasp en de mascarpone toe en roer door. Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd ze in dunne plakjes (vrouwen willen graag altijd alles zelf doen, maar durf ook eens om hulp te vragen! Dit is een prima klusje voor je partner of 1 van de (oudere) kinderen).

Haal je deeg uit de koelkast en rol het tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een rond lap (hoeft niet perfect!!) van +/- 35 cm (iets langer dan de lange zijde van een a-4tje). Haal het uit de folie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork een aantal gaatjes in het midden van het deeg waarbij je de randen ongeveer 4 cm vrij laat. 

Verdeel het amandel-mascarpone mengsel in het midden over het deel en laat 4 cm aan de randen vrij. Leg de pruimen hierop (hoeft niet netjes!) en vouw de overgelaten rand over de pruimen. Splits het laatste ei en bestrijk de randen met het eigeel. Bestrooi de rand met de overgebleven rietsuiker.

Bak de taart in 40 minuten gaar. Je kan zien dat het klaar is wanneer de randen goudbruin kleuren.

Even afkoelen en dan kan het genieten beginnen! Lekker met een koud glas zelfgemaakte limonade van citroenlimonade met een schijfje van je overgebleven limoen. 


Laat je me weten wat je ervan vond?

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin